Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

"Πεθαίνουν τα δέντρα όταν γεράσουν ή κάτι άλλο συμβαίνει;"

Στις βόλτες που έκανα με φίλους το καλοκαίρι που ανέβηκα στα μέρη μας, παρατήρησα αρκετά ξερά δέντρα, κυρίως βελανιδιές και έλατα! Παλιότερα, θυμάμαι, ήταν σπάνια τα ξερά δέντρα και διάσπαρτα στις δασωμένες περιοχές! Η αιτία από την οποία ξεραίνονταν τότε ήταν συνήθως οι πτώσεις κεραυνών πάνω τους! Τώρα, βλέπεις περισσότερα σε κάθε περιοχή, ακόμα και μέσα σε ρέματα! Οπότε, λίγο σπάνιο να οφείλεται σε κεραυνό ή ξηρασία!

Μία λογική εξήγηση που μου 'ρχεται στο μυαλό είναι ότι παλιότερα, που οι κάτοικοι ήταν περισσότεροι (οπότε και τα ανοιχτά σπίτια, άρα και τα τζάκια μαζί με τις ξυλόσομπες), υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη και ζήτηση για καυσόξυλα. Τα ξερά δέντρα, λοιπόν, ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία (αφού δεν κινδύνευες από τους δασοφύλακες) για να εξασφαλίσεις τα ξύλα της σεζόν, γι' αυτό και εξαφανίζονταν αμέσως από το δάσος! Έτσι, δεν προλάβαιναν να μείνουν στο δάσος και να φαίνονται πολλά!
Δική μου εξήγηση...

Το άλλο που μπορώ να υποθέσω (χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς να έχω κάποιο στοιχείο) είναι μήπως το γεγονός οφείλεται σε γηρατειά αυτών των δέντρων ή σε κάποια ασθένεια. Το πρώτο, θα μπορούσε να αποκλειστεί γιατί πολλά απ' αυτά δε φαίνονται να είναι πολλλών ετών (από το μέγεθος του κορμού τους). Όσο για το δεύτερο, δεν ξέρω και θέλω να ελπίζω πως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο (κι έχουμε καμιά περίπτωση όπως με την "ασθένεια του χιονιού" στα πεύκα)!
Δική μου -εντελώς θεωρητική- υπόθεση...

Πάντως, έχουν κι αυτά την ομορφιά τους! Σπάνε τη μονοτονία του πράσινου (που οργιάζει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της δραματικής μείωσης της κτηνοτροφίας) και δίνουν και πολύ όμορφα θέματα για φωτογραφία!
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά τώρα; Γιατί σφίγγει ο χειμώνας σιγά σιγά γύρω μας (ιδιαίτερα εκεί πάνω) και οι πληροφορίες που παίρνω από τα μέρη μου είναι ότι "πήραν φωτιά" τα STIHL (αλυσοπρίονα) στο δάσος! Ο λόγος; Επειδή παροπλίζονται σιγά σιγά τα καλοριφέρ πετρελαίου και ενεργοποιούνται εκείνα με τα ξύλα (ή οι ξυλόσομπες) πάλι...!