Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"Την Τρανή την Αποκριά..."


Ύστερα από πολλά χρόνια (παραπάνω από 20, αν θυμάμαι καλά) ξαναβρέθηκα στο χωριό τις τελευταίες μέρες της Αποκριάς (την Τρανή την Αποκριά, που λένε και στα μέρη μας). Στη διάρκεια του τετραήμερου που ήμουν πάνω, με πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας και με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των συμπατριωτών μας, πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις. Άλλες για πρώτη φορά, άλλες σε συνέχεια αυτών των προηγούμενων ετών.

Την Παρασκευή 4-3-2011 διοργανώθηκε για πρώτη χρονιά κοπή πίτας του χωριού μας από το Μ.Ε.Σ. Άκρης σε ταβερνάκι της Λάρισας. Τα παιδιά του Συλλόγου, παρά τις δυσοίωνες (γενικά) ενδείξεις, τόλμησαν και οργάνωσαν μία βραδιά με λαϊκή και δημοτική μουσική, με το ελάχιστο κόστος συμμετοχής: μόνο 15 ευρώ με όλα πληρωμένα (φαγητά, ποτά, ορχήστρα) και προπαντός αξιοπρεπή σε γενικές γραμμές. Η εκδήλωση κατά γενική ομολογία ήταν απόλυτα επιτυχημένη! Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Παραβρέθηκαν πάνω από 200 άτομα (αδιαχώρητο στο μαγαζί) από το χωριό, την Ελασσόνα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και κυρίως τη Λάρισα. Εξάλλου, η καταγραφή στο "απουσιολόγιο" των ελάχιστων "Λαρισαίων" που έλειψαν (που ο καθένας μας ένιωθε την απουσία τους και τους θυμόταν) δείχνει τη μεγάλη συμμετοχή! Ξέχασε ο κόσμος λίγο τα προβλήματά του, γλέντησε με την ψυχή του παρέα με φίλους και συγγενείς και έδωσε ραντεβού στο αντάμωμα του Αυγούστου! Τυχερός της βραδιάς ήταν ο Γιάννης Σταμουλόπουλος (του Τάκη) και το συμβολικό δώρο που αντιστοιχούσε στο "φλουρί" ήταν μία ξύλινη εικόνα με τη φωτογραφία του χωριού ...

Την Κυριακή 6-3-2011 είχαμε το άναμμα της φωτιάς στην πλατεία του χωριού. Από νωρίς το μεσημέρι κόπηκαν και μεταφέρθηκαν στο χώρο της φωτιάς τα πουρνάρια και τα κέδρα. Το βράδυ, αφού "συγχωρεθήκαμε" με τους νονούς και τους συγγενείς, μαζευτήκαμε στην πλατεία, ανάψαμε τη φωτιά και "συγχωρεθήκαμε" και με τους υπόλοιπους συγχωριανούς. Ακολούθησε χορός γύρω από τη φωτιά με τη συνοδεία αποκριάτικων τραγουδιών (πολυφωνικών, από τις μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού κυρίως) και με τη σύμπραξη του κρασιού και του τσίπουρου! Η συνέχεια στα δύο καφενεία, όπου "αποκρέψαμε" με κρασί και μεζέδες...

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα 7-3-2011, από νωρίς το πρωί, ετοιμαζόταν (στο χώρο της πλατείας επίσης) η σαρακοστιανή φασολάδα! Σε ένα καζάνι (απ' ό,τι μάθαμε προσφορά του Γιώργου -"Τζώρτζη"- Παπαμαργαρίτη) χωρητικότητας 125 λίτρων περίπου (είδαμε και πάθαμε να πείσουμε μερικούς πώς "κυβίζουμε" έναν κύλινδρο) σιγόβραζαν τα φασόλια (τοπικής παραγωγής εννοείται) από τις 8 το πρωί για να είναι έτοιμα γύρω στις 12 το μεσημέρι, κάτω από το άγρυπνο μάτι των έμπειρων νοικοκυράδων! Δυστυχώς δεν τη γευτήκαμε, επειδή το χιόνι έπεφτε από το πρωί, τα δελτία ειδήσεων μας είχαν κάπως τρομοκρατήσει και η κυρά-Σταματία γκρίνιαζε από την προηγούμενη να φύγουμε νωρίς "μη μας πιάσει ο καιρός" και τι θα κάνουμε, αφού ήμασταν μαζί με τη Ματίνα ("λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή;")! Δεν υπάρχει πάντως καμιά αμφιβολία ότι όσοι τη δοκίμασαν την απόλαυσαν! Εμείς, την επόμενη φορά...
Καλή Σαρακοστή, πατριώτες! Και του χρόνου περισσότεροι και καλύτερα...

Υ.Γ.1 Θα πρέπει εδώ να εξάρουμε για άλλη μια φορά τη συμβολή των παιδιών του Συλλόγου (επειδή κάποια πράγματα δεν είναι πάντα αυτονόητα), αλλά και τη συμμετοχή των συγχωριανών μας!
Υ.Γ.2 Τελικά, η τεχνολογία (facebook, blogs, κινητά) έκανε καλή δουλειά! Θα μου πεις, αλλού οργάνωσε επαναστάσεις κι έριξε κυβερνήσεις!!!

4 σχόλια:

  1. Δασκαλε ειδα ολες τις φωτο παρα πολυ ωραιες χαρηκα που περασες αποκριες στο χωριο μετα απο τοσα χρονια και περασες και καλα γιατι αυτο ειναι το κυριοτερο αυτα που ζεις στο χωριο στην πολη δεν προκειται να τα δεις παρα μονο παρελασεις και καμια ''βραζιλιανα'' ενω στο χωριο βλεπεις προσωπα οικια , ζεις και χαιρεσε την καθε στιγμη απο το αναμα της φωτιας,το χορο τα αποκριατικα και τελος στο καφενειο μεχρι το πρωι. και για να ειμαι ειλικρινης ζηλεψα θα ηθελα και εγω να ειμουν στο δικο μου χωριο να δω προσωπα οικια να ριξω τσακνα στη φωτια να πω ή και να ακουσω αποκριατικα σου ευχομαι να κανεις πιο συχνα αποκριες στο χωριο.
    Χαιρετω τα λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα, να είσαι καλά!
    Σου εύχομαι να ξαναβρεθείς και συ στο χωριό σου το συντομότερο και να ξαναζήσεις αληθινές Απόκριες, γιατί αυτά τα έθιμα σιγά σιγά χάνονται και τα χρόνια μας περνάνε!
    Άλλη η μυρωδιά του κέδρου που καίγεται κι άλλο της κροτίδας! Άλλη η γεύση της φασολάδας και του μπιμπιλίσιου χαλβά (όπως έλεγες) κι άλλη του ταραμά και του χταποδιού! Άλλη αίσθηση να "σχωρνιέσαι" με τους δικούς σου ανθρώπους λέγοντας "νερό κι άλας" χορεύοντας και τραγουδώντας γύρω απ' τη φωτιά κι άλλη να τα πίνεις σ' ένα μπαρ και να χορεύεις latin σε πάρτι-μασκέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δασκαλε οντως οσο μεγαλωνουμε τοσο μεγαλωνει και η επιθυμια για επιστροφη στις ριζες μας.Οταν εισαι νεος το μονο που σε ενδιαφερει ειναι να φυγεις απο το χωριο τωρα οσο περναν τα χρονια λες ποτε να γυρισεις,οσο για τις αποκριες το βλεπω λιγο δυσκολο να τις γιορτασω στο χωριο τα επομενα χρονια ,με φτανει ομως να βλεπω καμια φωτογραφιες η κανα βιντεο και ευχομαι ολοψυχα αυτα τα εθιματα να μην χαθουν να συνεχιζονται καθε χρονο και με περισσοτερο κοσμο,δεν το συζηταω οτι αλλη αισθηση εχει να σχωρνιεσαι και να γιορταζεις με δικους σου ανθρωπους.
    Το 2009 εκανα πασχα στο χωριο οικογενειακως εγω και η γυναικα ειχαμε παρα πολλα χρονια και τα παιδια για πρωτη φορα, τρελαθηκαν απο τη χαρα τους τα περασαμε φανταστηκα ειδαμε και γιορτασαμε ολα τα εθιματα ειχαμε ομως την τυχη και πετυχαμε πολυ καλο καιρο.
    Χαιρετω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έγραψα στο blog μου, Κώστα, επειδή το ένιωσα μετά τα 30 μου κι επειδή το βλέπω και στους φίλους μου!
    Έχεις απόλυτο δίκιο που λες ότι μικροί κοιτάγαμε πότε θα φύγουμε από κει και τώρα πότε θα γυρίσουμε!
    Πέρυσι πήγαμε το Πάσχα στο χωριό μετά από 4-5 χρόνια! Η γυναίκα μου, που είναι από ένα μικρό νησί (Κύθνος), το 'λεγε σε όλους ότι πέρασε το καλύτερο Πάσχα της ζωής της! Έκανε παρέα με κάποιους ανθρώπους που τους γνώρισε στο χωριό και ένιωθε σα να τους ήξερε χρόνια! Τι άλλο να πω...
    Την καληνύχτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή