Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

"Κρασί από τον τόπο μου..."

Τα 4 φετινά "παιδιά" του Θανάση!
Είχα πάρει τις καλύτερες συστάσεις -τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα κρασιά του- από δυο δικούς μου ανθρώπους, από δυο Γιώργηδες... Με άποψη βαρύνουσα κι οι δυο..
Ο πρώτος, λόγω ιδιότητας -δήμαρχος Ελασσόνας- γνωρίζει την περιοχή μας "σαν την τσέπη του", άρα και ό,τι καλύτερο παράγει!
Ο δεύτερος, λόγω ειδικότητας -οινολόγος στο Μπορντό- έχει ένα λόγο παραπάνω, αφού είναι ο "καθ' ύλιν" αρμόδιος να εκφραστεί για το θέμα!

...με φόντο τον Όλυμπο!
Για το Θανάση Μηνά ο λόγος και για τα βιολογικά κρασιά που παράγει στη Μηλέα Ελασσόνας από τα αμπέλια του (κάπου 40 στρέμματα όλα κι όλα) στο μικρό -αλλά σύγχρονο- οινοποιείο του!
Βιοκαλλιεργητής και οινοποιός (τα τελευταία 15 περίπου χρόνια) ο Θανάσης, αφού έψαξε το όνειρό του κι αυτός στα χρόνια της νιότης μακριά από τον τόπο του, κάποια στιγμή αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό του και ν' ασχοληθεί με τα λίγα χωράφια του πατέρα του! Πάνω σε σύγχρονες βάσεις, όμως, σύμφωνες με τις απαιτήσεις της εποχής...
Με πείσμα, επιμονή, κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο και πολλή δουλειά δημιούργησε μια νοικοκυρεμένη οικογενειακή επιχείρηση! Δεν είναι η μόνη στην περιοχή, αλλά είναι απ' αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν παράδειγμα για πολλούς (κυρίως στα χωριά της ιδιαίτερης πατρίδας μου -και όχι μόνο)!

Ο χώρος υποδοχής...
Τον γνώρισα πέρυσι τον Αύγουστο, όταν ανεβήκαμε με δυο φίλους από το χωριό στον Αμάρμπεη και μετά κατηφορίσαμε προς την πίσω πλευρά, με προορισμό τη Μηλέα "για να πάρουμε κρασί"!
Ήταν Σάββατο μεσημέρι...
Τον πετύχαμε σε μια βάφτιση που γινόταν στο χωριό του και ήταν καλεσμένος... Μόλις τον ειδοποίησαν ότι τον γυρεύουμε, έφυγε και ήρθε αμέσως να μας υποδεχτεί! Εμείς με τις βερμούδες, εκείνος με τα "επίσημα"... Δε θέλαμε ούτε να του στερήσουμε την εκδήλωση, ούτε κι εμείς να καθυστερήσουμε!
...και γευσιγνωσίας!
Πήγαμε στο οινοποιείο... Μας οδήγησε στην αίθουσα υποδοχής... Έναν καταπληκτικό χώρο-βεράντα με τζαμαρία στις τρεις πλευρές (η μία να βλέπει τον Όλυμπο, η άλλη το Σαραντάπορο κι η τρίτη τον Αμάρμπεη)! Άρχισε να βγάζει κρασιά και τσίπουρα... Εκείνος κερνούσε, εμείς δοκιμάζαμε... Μας βοηθούσε ν' ανακαλύψουμε τα αρώματα, μας εξηγούσε λεπτομέρειες που ανεβάζουν την ποιότητα του κρασιού, μας μιλούσε για τη δουλειά και το μεράκι του...
Μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους (δεξαμενές, κελάρια, εμφιαλωτήριο, λαογραφικό μουσείο) και μας εξήγησε όλη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού και τις ιδιαιτερότητες της βιοκαλλιέργειας...
Στη συνέχεια, αφού έκανε στον καθένα μας από ένα δώρο επιλογής μας (το συνηθίζει -όπως και την ξενάγηση- σε κάθε επισκέπτη που πάει για πρώτη φορά εκεί), μας έδωσε ό,τι θέλαμε και, αποχαιρετώντας μας, μας προσκάλεσε για μια καλή "κρασοκατάσταση" μπροστά στο τζάκι, όποτε θέλουμε...

Ο ασημένιος
Ευβίοτος Λευκός 2010
Πριν από λίγες μέρες, που ανέβηκα στο χωριό μου, ξαναπέρασα από κει... Καθίσαμε πάλι για ένα τσιπουράκι και έφυγα μετά από... μιάμιση ώρα! Ήταν ενθουσιασμένος για την αναγνώριση των κόπων του, αφού ένα από τα "παιδιά" του (ο λευκός "Ευβίοτος" του 2010) βραβεύτητηκε με ασημένιο μετάλλιο στη ΔΕΘ (86/100, βαθμολογία που μέχρι πέρυσι έδινε χρυσό!!!)!
Μου μίλησε, επίσης και για τις ξεναγήσεις-ενημερώσεις που κάνει σε μαθητές σχολείων απ' όλη την Ελλάδα, αφού συμμετέχει στο πρόγραμμα "Περιβαλλοντικής Εκπ/σης" του Δήμου Ελασσόνας (στην ενότητα της βιοκαλλιέργειας)...

Πολύ χάρηκα που τον ξανάδα, πολύ περισσότερο χάρηκα για την αναγνώριση και την καθιέρωσή του στο χώρο... Στεναχωρέθηκα λίγο, όμως (όπως κι εκείνος), που δεν πρόλαβα να γευτώ το βραβευμένο κρασί του (2.000 φιάλες, ποιος να πρωτοπρολάβει;)... Έκανα, πάντως,  έναν καλό φίλο και θα έχω έναν ακόμα λόγο ν' αγαπώ περισσότερο τον τόπο μου και ν' ανηφορίζω με κάθε ευκαιρία...
Δεν πειράζει, Θανάση... Μπορεί να μη δοκιμάσαμε τον παρασημοφορημένο "Ευβίοτο", αλλά τα καλύτερα έρχονται! Θα γευτούμε σίγουρα τις επόμενες επιτυχίες σου...

...κρασιά περασμένων ετών στη βιτρίνα!

Υ. Γ.1 Όποιος επιθυμεί, μπορεί να προμηθευτεί τα κρασιά του Θανάση απ' ευθείας από το οινοποιείο (αποστέλλονται με ταχυμεταφορική σε όλη την Ελλάδα) σε πολύ καλές τιμές (από 5 έως 7 ευρώ)!...
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=89&cid=206&aid=434141&mid=81

Υ.Γ.2 Στην περιοχή μας υπάρχει και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επιχείρηση στο χώρο του κρασιού: η ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ των Γ.Λόλα και Γ.Φτίκα, με πολύ αξιόλογα βιολογικά κρασιά επίσης...
Αν και τιμώ ιδιαίτερα τα κρασιά τους τα τελευταία 5-6 χρόνια, δεν τους γνωρίζω προσωπικά! Γι' αυτό δεν έχω γράψει ακόμα κάτι σχετικό! Ελπίζω το καλοκαίρι να επισκεφτώ το χώρο, να γνωρίσω τους ανθρώπους και να τα ξαναπούμε εδώ...
Προς το παρόν, γνωρίστε τους...
http://www.elassonawine.gr/oinopoiio.htm
https://www.facebook.com/oinopoiia.elassonas?fref=pb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου